Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Δημοσκοπήσεις...

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε στη μέση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Στην αρχή υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδιναν το προβάδισμα στην Μπακογιάννη, τις προηγούμενες μέρες βρισκόμασταν σε μία φάση της προεκλογικής περιόδου που έδιναν το προβάδισμα στον Σαμαρά και χθες κυκλοφόρησε μία δημοσκόπηση που δείχνει πως πάλι έχει το προβάδισμα η Μπακογιάννη.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι (προσχεδιασμένα ή όχι) να διαμορφώνουν ένα (μιντιακό) κλίμα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι απολύτως αβάσιμες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συμμετεχόντων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει διαστρωμάτωση της κοινωνικής μερίδας που ερωτάται. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καμία στατιστική τεκμηρίωση τους.

Οι πολίτες και οι πιθανοί ψηφοφόροι δεν πρέπει να δίνουν σημασία σε αυτά τα κατασκευάσματα χειραγώγησης που απλώς υποβαθμίζουν την κρίση τους. Οι πολίτες οφείλουν να παρακολουθούν το πρόγραμμα των υποψηφίων, τις δραστηριότητες τους, την προσέγγιση τους στα φλέγοντα ζητήματα, την προσωπικότητα τους, την πορεία τους και τέλος, ποιος μπορεί να αποδειχθεί καταλληλότερος και ικανότερος μελλοντικός πρωθυπουργός. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν διαφορετική πολιτική προσέγγιση, διαφορετική πορεία και κυρίως διαφορετική πρόταση διοίκησης του κόμματος. Αυτό είναι ένα γεγονός που διευκολύνει την επιλογή υποψηφίου.

Εγώ την προσωπική μου επιλογή την έκανα κι ας είμαι μακριά από την Ελλάδα. Ίσως αυτό να βοηθά να διακρίνω καθαρότερα τα γεγονότα χωρίς την συμβολή των παντογνωστών δημοσιογράφων - opinion makers. Το διαδίκτυο ευτυχώς παρέχει όλες τις πληροφορίες, αρκεί να ψάξεις. Το ζητούμενο, που είναι το ουσιωδέστερο, είναι η συμμετοχή. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου