Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Νέα Δημοκρατία: Πρόεδρος και Κατεύθυνση

Σήμερα έγινε η έναρξη του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, του συνεδρίου που σηματοδοτεί πλέον επίσημα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Τα στελέχη και τα νέα μέλη της Νέας Δημοκρατίας καλούνται να εκλέξουν τον νέο αρχηγό του κόμματος τους. Ενός κόμματος που αποτελεί τη μία εκ των 2 εναλλακτικών κυβερνητικών προτάσεων για τη χώρα μας.

Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο επιλογής όσων προσέλθουν στις κάλπες την 29η Νοεμβρίου. Όσοι από τους Έλληνες πολίτες αποφασίσουν να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία οφείλουν πρωτίστως να σκεφτούν πως επιλέγουν πιθανό πρωθυπουργό. Η επιλογή πρέπει να είναι αδέσμευτη από μικροπολιτικά κριτήρια, πρέπει να είναι απελευθερωμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος. Η επιλογή των Νεοδημοκρατών οφείλει να είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να αναδιαμορφώσει τη δομή και την εικόνα της παράταξης. Η αναδιαμόρφωση αυτή δεν επιτρέπεται να είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Οφείλει να είναι η ουσιαστική αρχή των αλλαγών που απαιτούνται για την νέα Ελλάδα που οι πολίτες ζητούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πολιτικά κόμματα αποτελούνται από πολίτες και πρέπει να εκφράζουν τους πολίτες. Οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές του Οκτώβρη καταψήφισαν την Νέα Δημοκρατία διαμαρτυρόμενοι στο μεγαλύτερο βαθμό, όχι για τις πολιτικές που επέλεξε, αλλά για τις συμπεριφορές που προσέβαλαν, για την απουσία πολιτικού θάρρους και κυρίως επειδή μετά από 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις του 2004. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους πολίτες να χάσουν την έμπνευση από και την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η νέα ηγεσία λοιπόν έχει χρέος να σχεδιάσει ένα κόμμα του οποίου η δομή θα δίνει το βήμα στους πολίτες να έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται και να συμμετέχουν. Να αναδημιουργήσει ένα κόμμα από τον λαό για τον λαό, προκειμένου να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά την κοινωνία. Η έμπνευση αυτή δεν θα έρθει μέσα από παρωχημένες θεωρητικές συζητήσεις περί ιδεολογιών. Οι ιδεολογίες είναι για τις πανεπιστημιακές διαλέξεις. Η σημερινή τάση στα δυτικά πολιτικά συστήματα δείχνει την σύγκλιση των πολιτικών πρακτικών σε κοινές κατευθύνσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές ιδεολογίες.

Η έμπνευση θα έρθει μέσα από τον σχεδιασμό ενός πολιτικού προγράμματος που θα μετουσιώνει τις επιταγές της κοινωνίας για την εφαρμογή του αυτονόητου. Μέσα από τον σχεδιασμό ενός κυβερνητικού προγράμματος που θα συνδυάζει τις κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες, την φιλελεύθερη οικονομία που θα είναι απελευθερωμένη από τον (επίσημο ή ανεπίσημο) κρατικό παρεμβατισμό παρά μόνο από κρατική παρακολούθηση για την προστασία και στήριξη του πολίτη, την ισχυρή εθνική ταυτότητα χωρίς ακραίες τυμπανοκρουσίες αλλά με γνώση, σεβασμό και υποστήριξη της ιστορίας μας και τέλος με ευρωπαϊκή προοπτική που θα αναδείξει στην συνείδηση της κεντρικής Ευρώπης για την Ελλάδα τον ρόλο του ρυθμιστή, προστάτη και εκφραστή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Την προοπτική αυτού του οράματος μπορώ να θεωρήσω ότι μόνο ένας εκ τον τριών υποψηφίων μπορεί να υποστηρίξει σήμερα και ελπίζω και αναμένω ότι θα το πράξει. Ο υποψήφιος που ουδέποτε εγκατέλειψε και δημιούργησε προβλήματα στην παράταξη χάριν προσωπικών φιλοδοξιών, που στήριξε την παράταξη ανεξάρτητα από το ποια σημαία κυμάτιζε στον ιστό της και που έχει να επιδείξει έργο και εκλογικές πρωτιές όπου κι αν αναμίχθηκε. Αυτός είναι και ο υποψήφιος που κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα εκλεγεί την 29η Νοεμβρίου χωρίς η παράταξη να καταφύγει σε δεύτερη ψηφοφορία.

Αυτός ο υποψήφιος όμως οφείλει να μην λησμονήσει ούτε στιγμή πως ο στόχος δεν είναι ούτε η εκλογική επικράτηση στις εσωτερικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ούτε η εκλογική επικράτηση στις εθνικές εκλογές. Αυτοί οι δύο δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από τους σημαντικότερους επιμέρους στόχους για την επίτευξη του τελικού και ουσιαστικού στόχου που είναι η αναδιαμόρφωση της Ελλάδας που ονειρευόμαστε και προσδοκούμε. Η όποια παρανόηση της ιεράρχησης των στόχων θα είναι ολέθρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου